Com fer una web com aquesta! (1)

Mira que he trigat en fer una web a la meva mida! Fins ara he utilitzat eines como Blogspot o Wordpress que, tot i que van molt i molt bé, tenia ganes de tenir el meu propi domini a internet!

Dit i fet! I vet aquí les passes per aconseguir-ho amb un Apple Mac:

1- Escollir el nom! Sembla una minucia però és com et trobarà el món mundial a internet. Un cop que tens clar el nom del teu web… s'ha de registrar i pagar la quota anual. Lo més senzill i assequible per a un particular és registrar-ho a una web que t'ofereixen tant el domini com el hosting -una mica d'espai al disc del seu servidor on puguis posar les teves pàgines- de la teva web. Hi ha molts proveïdors com Arsys, 1and1… Jo he escollit Nominalia. Per qué? Doncs perque el primer nom que havia escollit ja estava ocupat… el segon nom també…. i al final he acabat per buscar un proveïdor que hem pugués vendre un domini .cat! Això de Catalunya té els seus avantages! Es veu que de Sandroa ja n'hi ha però d'Alessandro només hi sóc jo!!! o, com a mínim, m'he quedat amb l'alessandro.cat! Això si, els dominis .cat estan destinats per a que la majoria del website estigui en català. L'opció més correcte teòricament era escollir un .name però ja estava agafat. Podeu trobar una llista del dominis d'internet i l'us al que estan destinats a aquest link de Wikipedia.

2- Compar el domini i el hosting. Lo més dolorós del procés és pagar. Estic entre ser genovés i català per lo que m'ho he mirat amb lupa. He utilitzat www.nominalia.com. M'han clavat 40€… ja és mala sort que els dominis .cat siguin dels més cars! Un cop pagat, t'arriba un mail amb les dades per entrar a la web de Nominalia on s'ha d'entrar per a configurar el compte ftp -l'unic pas una mica técnic on l'unic que fa falta és saber escullir un nom d'usuari i un password…vaja que és senzil senzill-. Recordeu que el pagament és anual! Sig!

3- Configurar la compta d'usuari ftp. S'ha d'entrar a la web de Nominalia amb l'usuari i password que hem rebut al mail. Fem click sobre el nom del domini que acabem de comprar -el trobaràs a la dreta on posa "Dominios y productos"-. Un cop a dintre, ens presenta vàries opcions. Hem de fer click a la icona que posa "Espacio web". A continuació, cliquem a "Gestionar usuarios FTP" y "Crear nuevo usuario". Només s'ha de posar un nom d'usuari que volguem i una password -almenys de 8 amb lletres minuscules, majuscules, numeros i un caràcter raro como el . o el -. La ruta deixeu-la a / i click a continuar. No dongueu a ningú l'usuari i el password! Encara apareixeran les vostres fotos amb bigotis. Amb aquest usuari i password podreu modificar la vostra web!

4- Escollir el programa per fer webs: n'hi ha un munt! Al final he escollit Sandvox -està d'oferta a la Appstore- Només cal instal.lar el programa, crear un site amb qualsevol de les plantilles d'exemple que et proposa el mateix programa. A partir d'aquí és anar jugant amb el programa, la documentació, el video de formació i crear la teva web. Tot ho estaras preparant dintre del teu Mac. Quan volguis començar a pujar alguna cosa al teu domini, has de fer click a "Setup Host", posar l'usuari i password pel teu compte ftp i publicar! I ja ho veu tot el món! I tot en 3 o 4 hores de feina.

Més endavant us explicaré como posar funcionalitats més avançades com Google Analytics, Verificar la web a Google, Sitemap, posar comentaris de forma integrada a Facebook...


alessandro@galletto.cat - www.galletto.cat © Alessandro Galletto 2011-2018